Mer om freestyle

Kreativ Lydighet – Freestyle

–å danse med hunden

Av Nina Haaland

Freestyle, eller på godt norsk, Fristil, er en hundesport som går ut på å sette sammen et fritt lydighetsprogram til musikk. Man kan også kalle det å ”danse” med hunden eller kreativ lydighet. Man setter sammen et individuelt program som inneholder øvelser som for eksempel å snurre rundt, rulle rundt, slalåm mellom bena, diverse hopp og vendinger med mer.

Hva er freestyle?
«Imagine you are a dog. You live in a world where you don’t speak the language, where you never know what is going to make the person you love the most angry with you, and where it seems like almost everything you do is wrong. Then one day, music starts to play. Your person is laughing all the time and wants you to play with her. You get treats for everything you do! You are reminded of the carefree days when you were a puppy, rolling and chasing and spinning and bowing, and the best part is that the person you love most in the world is doing it with you, and you are never wrong.That’s what freestyle is to a dog.» Fra boken «Let’s Dance» av Donna Ball, http://www.thepetcoach.net.

I freestyle velger du selv øvelsene hunden skal gjøre. Den kan for eksempel rygge, snurre rundt ved din høyre og venstre side og gjerne fremfor deg, eller på avstand. Hvorfor ikke ta en snurr samtidig med hunden, men til motsatt side? Hunden lærer å bevege seg baklengs og sidelengs. Sammen med deg eller, mot deg eller fra deg. Hunden kan hoppe over armer og ben, den kan gå slalåm mellom bena osv. Mulighetene er enorme, det er fantasien samt hundens og vår fysiske kapasitet som begrenser. Sammen med hunden utfører du et eget unikt program til musikk!

Musikken i Freestyle:
Det er du som selv velger hvilken musikk du vil bruke. Klassisk musikk passer ofte bra, som for eksempel en marsj. Eller hva med en tekst med et spesielt tema som passer til deg og din hund? Musikk som er enkel å følge, med grei rytme (som for eksempel Abba eller Grease musikk) passer til de fleste. Mulighetene er mange!

Det du må tenke på er at du må like musikken (du skal høre på den gang på gang på gang) Musikkens rytme skal også helst passe til hundens naturlige rytme. Det kan svare seg å prøve å gå med hunden til forskjellige musikkstykker inntil du finner den rytmen som passer deg og din hund.

Hvem passer Freestyle for?
Alle hunder og eiere kan jobbe med freestyle. Da det alltid er individuelle program kan man legge det opp til den enkelte hund og førers evner.

Hvorfor trene Freestyle?
For å ha det moro sammen med hunden?
For å bedre samarbeidet med hunden – og kanskje for å underholde deg selv og andre?

Ved å trene freestyle vil du få mye glede sammen med din hund. Du vil også oppleve at vanlig lydighetstrening blir lettere, da du plutselig har fått en mer oppmerksom og arbeidsglad kamerat. Det er en fantastisk følelse når det ”stemmer”, og du og hunden sammen gjennomfører et program til musikken! Freestyle er både morsomt og utviklende for hunden (og føreren).

Tips til et freestyleprogram
Et freestyleprogram kan vare opp til 4 minutter. Et nybegynner program skal ikke vare lengre enn 2,5 minutter. Et klasse 3 program skal ikke vare lengre enn 4 minutter. Det er ingen nedre tidsbegrensning.

Hunden i fokus:
Like viktig som valg av musikk og øvelser er underholdningsverdien av det vi gjør. Hunden trenger ikke gjøre en mengde forskjellige øvelser, om man får til et bra program med få! Når du setter sammen programmet er det viktig å tenke på at publikums oppmerksomhet skal være på hunden, altså at den siden hunden er på er den som størstedelen av tiden er vendt mot publikum.

Eksperimenter litt med forskjellige øvelser til du finner det som passer for din hund og til den musikken du har valgt. Utnytt gulvflaten godt, ikke stå i ro på en flekk.

De beste programmene bygger på det hunden kan best!

Musikk:

  • Finn musikk som passer hunden! Rolig hund, ”stor og elegant” musikk. Rask og spretten hund, kvikk musikk.
  • Liker du musikken og kan du bevege deg til den?
  • Appellerer musikken til publikum?

”Dansen”:

  • Før første tekniske øvelse, poser gjerne for publikum mens musikken starter opp. Dvs ha hunden i en posisjon – for eksempel sittende med labbene på ditt kne, låst i bukkeposisjon, mellom bena dine eller annet. Hold posisjonen gjennom de første taktene. Begynnelsen på programmet bør motivere hunden til å fortsette. Begynn med noe hunden liker å gjøre og som du kan stole (nesten)100 % på at den utfører.
  • Ca. midtveis i programmet legger du stjerneøvelsene til hunden. Her skal du begeistre publikum og motivere deg og hunden til å fortsette mot den store finalen.
  • Slutten på programmet er gjerne det publikum husker best. Legg inn et par sikre øvelser før du tar en elegant avslutning der hunden for eksempel bukker mot publikum – eller eventuelt går inn i samme posisjon som dere startet opp med
  • Bruk kroppen din.
  • Lær hunden best mulig å gå på muntlige kommandoer. Da kan du bruke armene og hendene i dansen/programmet uten å bekymre deg for at hunden skal bli forvirret. Sett armene i siden, ha armene ut, ha en arm i været og en ned – varier men ikke overdriv.
  • Tren inn noen ekle trinn – da ser du straks mer ut som en danser.

Bruk gulvet! Ikke bli stående på en plass – bruk hele gulvet.

Overganger (skifte av posisjoner):
Bruk overganger til å sette sammen programmet, unngå å stopp mellom øvelsene. Vendinger er fine overgangsøvelser. Slalåm får hunden elegant over fra venstre til høyre side. Bruk gjerne snurr-øvelsene til å skifte retning

Smil!

Copyright – Hund i Fokus.